Koncert i Vor Frue kirke, Nyborg, den 29. oktober 2014 kl. 20
og Sct. Nicolai kirke, Vejle, den 1. november 2014 kl. 16
Gabriel Fauré

Koncertprogram:

Nyborg Motetkor:
Laudate af Knut Nystedt
Paradisi gloria af Piret Pormeister-Rips
Psalmus CXX af Otto Olsson

Cantemus Vejle:
Notre Père af Duruflè
Cantique de Jean Racine af Faurè

Begge kor:
Requiem af Gabriel Fauré

Solister:
Klara Thordsen, sopran
David Sørensen, baryton

Orgel:
Erik Kure

Dirigenter:
Britta Kold
Bente Valentin Jørgensen

Om Fauré og Faurés Requiem

Gabriel Fauré (1845-1924) skrev på sit berømte rekviem gennem mange år, og han opførte det i forskellige versioner undervejs. Det blev helt færdigt i 1893, i slutningen af den franske romantiske periode. Fauré var en af de første elever i den Niedermeyerske skole for kirkemusik i Paris. Her studerede han i elleve år, og her blev han en dygtig organist, senere korleder og lærer. Denne tid prægede resten af hans liv, og da han trak sig som lærer, blev han udnævnt til direktør for konservatoriet i Paris. Han fornyede den franske musik-tradition, og opmuntrede til ny musik fra Ravel, Koechlin og Florent Schmitt.
Ordet rekviem kommer af det latinske ord ”requies”, som er det første ord i den katolske dødsmesse: ”Requiem aeternam dona eis, Domine”. Det betyder ”Skænk dem, Herre, den evige hvile”. Fauré citeres for at have sagt: ”Nogen kalder mit Requiem for Dødens vuggevise og siger, at det mangler dødsangst. Men jeg ser døden som en lykkelig forløsning, en opstandelse til glæde i det hinsides og ikke en smerte­fuld overgang”.
Der er ingen dødsmesse der lyder så smukt og rørende som denne, Faurés mest kendte værk. Faurés Requiem viser meget tydeligt, hvorfor han er en komponist som ingen andre.
Gabriel Faurés Requiem er forholdsvis kort, sammenlignet med andre rekviemmer. Satserne er korte, og der er ingen form for ængstelse, sådan som det eksempelvis opleves i Verdis Requiem, og andre velkendte rekviemmer, herunder Mozarts og Brahms, som er mere en dobbelt så lange. Et rekviem kan blive til meget forskellig musik. Faurés Requiem trøster og beroliger fordi alt holdes i smagfulde, lette og elegante toner.
Hos Fauré ligger vægten på melankolien, på trøsten, og ikke mindst på skønheden i musikken. Og der er i sandhed tale om exceptionelt smuk musik. Pudsigt nok skrev Fauré til en bekendt: ”Mit Requiem er komponeret helt uden anledning – kun for fornøjelsens skyld!” Fauré var en raffineret og afdæmpet komponist, der generelt arbejdede i små formater. Han havde en evne til at skrive fantastiske melodier, som han farvede med de mest udsøgte akkorder, der kunne opdrives i Paris dengang i slutning af 1800-tallet.
I modsætning til tidens oppustede stil var Fauré ikke bange for at lade melodierne stå frem i deres enkleste form, nemlig som enstemmige. Fauré tilsatte, efter lokal tradition, et ekstra afsnit som afslutning – In Paradisum (I Paradis). Her er ingen skrækvisioner om dommedag, men en engleagtig fryd over, hvor dejligt der er i Paradis. Højdepunktet i rekviemmet er den berømte sats for sopransolo – Pie Jesu. Så enkel som en børnesang, så indadvendt som en stille nynnen. Satsen følges af en vuggevise om Jesus – Agnus Dei (Guds lam). Oven på den virker det helt på sin plads at runde af med Faurés minimalistiske forestilling om Paradis – det er næsten som at være der selv.

/Elizabeth Rømer for Cantemus - oktober 2014.
De medvirkende solister og dirigenter

Sopran Klara Thordsen er i gang med sin master på det kongelige Danske Musikkonservatorium. Her studerer hun hos operasanger Anne Margrethe Dahl. Under sin studietid har hun arbejdet med roller af Mozart som Grevinden, og Fiordiligi og Cleopatra fra Händels Julius Cæsar. Udover operarepertoiret er Klara meget engageret i lieder og kirkemusik, og har blandt andet sunget Pergolesis Stabat Mater, Faurés Requiem og diverse Bach kantater.

Baryton David Kragh Sørensen har siden drengeårene sunget i det mere end 150 år gamle Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens. I 2012 blev han optaget på det Syddanske Musikkonservatorium og Skuespillerskole. David er fast medlem af Hans Christian Andersen Vokalensemblet, og har haft scenisk erfaring med opera i rollen som La Chatte i ”L'Enfant et les Sortileges” på Den Fynske Opera. I foråret 2014 sang han Raphael i Haydns Skabelsen med Esbjerg Ensemble, og var i samme periode solist i Faurés Requiem med Musikstuderendes Kor ved Aarhus Universitet. Han medvirkede i oktober 2014 i rollen som Præst, og i kor, til uropførelsen af operaen ”Agnete og havmanden” af Hilda Sehested.

Dirigent Britta Kold underviser i sang, violin, sammenspil og er korleder på Ollerup Efterskole. Britta kommer fra det nordligste Sverige og er uddannet dels på Musikhögskolan i Piteå og dels i Odense, hvor hun fortsatte sin uddannelse med en Diplomeksamen i violin. I maj 2007 afsluttede hun korledelseuddannelsen på det Fynske Musikkonservatorium med Alice Granum som lærer.

Dirigent Bente Valentin Jørgensen er ansat på Musikskolen i Vejle som sanglærer. Hun er uddannet klassisk sanger med Diplomeksamen fra det Fynske Musikkonservatorium i 1992. Udover solistisk virke har Bente en mangeårig erfaring som korsanger i amatør og professionelle kor. Bente har været dirigent for Cantemus siden januar 2010.

Organist Erik Kure har været organist, korleder og klokkenist ved Sct. Nicolai Kirke siden 1989. Han fik Kirkemusikalsk Diplomeksamen med orgel som hovedfag fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1979, diplom i klokkespil fra Løgumkloster Kirkemusikskole (LKMS) i 1998, og senere i 2010 afsluttede han solistklassen i klokkespil fra LKMS. Erik har deltaget i en langrække videregående kurser i udlandet i korledelse og klokkespil. Fra 1999 til 2009 var Erik Kirkeministeriets klokkespilkonsulent. Siden 1989 har Erik givet ugentlige klokkespilskoncerter i Sct. Nicolais Kirke tårn.